Quantcast
Channel: spill
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

De beste spillene fra 2013

$
0
0
Her er våre favoritter.

2013 er snart over, og det har vært nok et flott spillår. Det er ingen tvil om at konsollovergangen har satt sitt preg på nyhetsbildet, men samtidig fikk de utgående konsollene - og PC - noen av sine sterkeste titler noensinne. Her er 25 av de spillene vi har hatt det mest moro med i 2013. Det er selvsagt lov å være uenig, og i så fall - rop ut i kommentarfeltet.

Merk: Vi velger å utelate Xbox One-spillene fra listen, da de ikke er offisielt lansert i Norge.

 

25. Gran Turismo 6

Denne kjærlighetserklæringen til bil og bilkjøring er vel det siste store førstepartsspillet til PlayStation 3, og fortjener en plass på denne listen på tross av sine mange feil. Grafikken er ujevn, den kunstige intelligensen dårlig, det er alt for mange intetsigende biler med, men det finnes samtidig ingen andre titler som gir deg så mye kjøreglede for pengene. Ingen har flere biler eller flere baner, og med en overhalt karrieremodus er det også lettere å nyte innholdet uten å bli frustrert.

Les vår anmeldelse

24. Call of Duty: Ghosts

Årets COD ble presentert som en nyvinning, med ny grafikkmotor og mange nyheter innenfor spillbarheten. Realiteten var annerledes - spillet fortsatte stort sett i samme bane som før. Likevel, flerspillermodusene fenger fremdeles, de er fortsatt knallsolide, bra designede og vanskelig å legge fra seg. 

Les vår anmeldelse

23. Killzone Shadow Fall

Shadow Fall er kanskje det mest omtalte eksklusive spillet til PlayStation 4. Det er en solid tittel, mer åpen, mer variert enn de tidligere spillene i serien. Det har riktignok sine feil, men fortjener å nevnes bare fordi grafikken er så eksepsjonelt bra. Shadow Fall er introduksjonen til neste generasjon med spillkonsoller, og selv om det kanskje ikke vil huskes i all fremtid, er det fortsatt fascinerende å se på. Bonus for god flerspiller også.

Les vår anmeldelse

22. Crysis 3

Crytek flytter nok en gang teknologiske grenser med Crysis 3. Spillet prøver også å bli litt mer åpent og snikefokusert, noe som funker til dels. Det er gøy å snike rundt usynlig og skyte med bue, og det er flere gode og spennende sekvenser underveis. Dessverre bærer ikke spillbarheten hele spillet, men Crysis 3 er uansett et av årets aller peneste utgivelser, og det er det du skal bruke når du skal vise frem 20.000 kroners PCen din.

Les vår anmeldelse

21. Shadow Warrior

Denne remaken av det klassiske 90-talls skytespillet følger ikke den opprinnelige malen direkte, noe som var en god idé. Utviklerne av Shadow Warrior har nemlig en rekke fine konsepter, blant annet et ganske unikt sverdkamp-system, i tillegg til den store mengden oppgraderinger av hovedpersonen, som virkelig lar deg skreddersy spillestilen din. Shadow Warrior har sine problemer, men de stammer nok først og fremst fra spillets begrensede budsjett, ikke fra mangelen på kreativitet hos teamet. Her er det fullt av kjærlighet for klassiske skytespill, og det er god nok grunn til å støtte guttene og jentene i Flying Wild Hog.

Les vår anmeldelse

20. LEGO City Undercover

LEGO møter GTA i dette Wii U-eksklusive spillet. Som forventet fra Travellers Tales er spillet stapfullt med sjarm, humor og hemmeligheter. Det foregår i en fullverdig åpen verden, og Lego-byen er stor, variert og inneholder massevis av kule oppdrag. Wii U-kontrolleren brukes på smarte måter, og beviser at second screen-konseptet har livets rett når det brukes så kreativt som her. Spillet har noen tekniske feil, men de hindret oss ikke fra å ha det genuint moro.

Les vår anmeldelse

19. LEGO Marvel Superheroes

Det andre LEGO-spillet på vår liste. I motsetning til Lego City Undercover er Marvel-spillet tilgjengelig på tvers av plattformer - og generasjoner. Det er over 150 superhelter og superskurker tilgjengelige totalt, og spillet er helt stappet med referanser til Marvel-universet. Og langt fra alle er tydelige - designerne har virkelig dykket dypt i tegneserie-arkivene. Spillbarheten er klassisk LEGO - litt enkel slåssing, massevis av morsomme gåter, farger, sjarm og humor. Lett å like.

Les vår anmeldelse

18. Resogun

Spillet er ekstremt minimalistisk, med et veldig ukomplisert kontrollsystem og lite innhold. Likevel, den klassiske spillbarheten med fokus på ustanselig action, en retrofølelse som bringer tankene tilbake til knallarde arkadespilll, og designet som fokuserer på stadig jakt på høyeste poengsum, gjør at det er en utgivelse som er vanskelig å legge fra seg. Et essensielt spill for PlayStation 4, spesielt nå i lanseringsfasen.

Les vår anmeldelse

17. Gone Home

Dette uavhengige spillet byr på ingen fiender, ingen kamp, faktisk ingen andre levende personer enn deg. Din oppgave er å utforske et stort hus og finne ut hva som skjedde med din familie som nettopp hadde flyttet inn, mens du var på en lang reise i utlandet. All utforskningen skjer via notater og brev du finner, samt lydlogger. Det er et stille spill, rolig og stemningsfylt, men også spennende og annerledes. Virkelig verdt å oppleve hvis du er ute etter en spillopplevelse som skiller seg ut.

 

16. Saints Row IV

Spillet er kanskje i etterkant av lanseringen blitt overskygget av GTA V, men det fortjener litt mer oppmerksomhet. Her fokuseres det enda mer enn før på vill action, store våpen og enda større eksplosjoner og generell galskap. Utviklerne legger til noen glimrende superkrefter, skrudde aliens, og overraskende morsom dialog. Spillet er ikke bare morsomt å spille, det er også morsomt å høre på - det er lenge siden vi har ledd såpass høyt av en spillutgivelse. Men kanskje det sier mest om vår humor.

Les vår anmeldelse

15. Splinter Cell Blacklist

Sam Fischer ble nokså overhalt for det nyeste spillet sitt, med ny stemme og en litt mer atletisk personlighet. Men bevares, Blacklist er fortsatt et spennende, intenst snikespill, det er ikke fullt så actionfokusert, det har noen veldig gode brett som åpner for noen veldig underholdende situasjoner. Det er også svært så hyggelig at Spies vs Mercs-modusen vender tilbake.

Les vår anmeldelse

14. Far Cry 3 Blood Dragon

For oss som vokste opp på 80-tallet og i tillegg konsumerte alt som var av populærkultur på den tiden, blir det ikke mer nostalgisk enn dette. Lasere, roboter, VHS-kassetter, muterte dinosaurer, atomapokalypse og fantastisk synthmusikk, og alt er fremstilt helt korrekt. Det blir ikke for parodisk eller for teit. Samtidig henter spillet mange av elementene til Far Cry 3, som i seg selv var et glimrende skytespill. Vi kan ikke gjøre annet enn å håpe at denne frittstående tilleggsepisoden var suksessrik nok til at UbiSoft tar sjansen på et fullverdig spill i Blood Dragon-universet.

Les vår anmeldelse

13. Grid 2

Et bilspill som balanserer perfekt mellom det realistiske og det arkadepregede. Rent mekanisk er det veldig lite å utsette på kjøreopplevelsen, selv om det mangler det lille ekstra som gjør det til et godt spill. Men det ser lekkert ut, banene er flotte og bilene kule å kjøre. Vi er fornøyd.

Les vår anmeldelse

12. Tearaway

Dette er nok et av de beste spillene til PlayStation Vita gjennom tidene. Det ligner ikke på noe annet rent visuelt, der hele designet baseres på papirfigurer. I bunn og i grunn er dette er tradisjonelt plattformspill, men det interessante er hvordan man tar i bruk alle de unike funksjonene til Vita, som berøring, kameraer og bevegelse. Spillet er kortvarig, men likevel meget verdt å få med seg.

Les vår anmeldelse

11. Battlefield 4

Det fjerde fullverdige Battlefield-spillet finner ikke opp hjulet på nytt, men leverer det fansen krever: Glimrende kart, involverende samspill med lagkamerater og herlig grafikk. Lanseringen har ikke vært fri for feil, men Battlefield-opplevelsen ivaretas. Det er bare synd at enkeltspillermodusen fortsetter å være så intetsigende.

Les vår anmeldelse

10. Ni No Kuni

En perle for entusiaster av japanske rollespill. Her kombineres det fantastisk visuell sjarm - hele spillet ser ut som en Studio Ghibli-tegnefilm - med knallbra spillbarhet, dybde og en omfattende historie. Vi falt øyeblikkelig for dette spillet. Både hvordan det ser ut og hvordan det spilles. Plottet er også forfriskende ukomplisert og sjarmerende, sammenlignet med mange andre utgivelser i sjangeren.

Les vår anmeldelse

9. Gears Of War Judgment

Det fjerde Gears of War-spillet ble kanskje ikke en like stor suksess som de tre første, men det leverer likevel en ekstremt solid opplevelse. Dette er ren action. Brettene er strippet ned, det er aller mest spillbart i co-op med venner, det handler først og fremst om kamp og overlevelse. Judgment er minimalistisk, intenst og spennende. Det eneste vi nå lurer på er hva som skjer med Gears of War-serien fremover.

Les vår anmeldelse

8. Legend of Zelda Link Between Worlds

Nintendo tar oppskriften fra et av tidenes mest klassiske Zelda-spill, moderniserer den, og legger samtidig til et par nyvinninger, som mye større frihet i forhold til rekkefølgen på hulene og verktøyene du skal bruke. Spillet ser herlig ut på den lille 3DS-skjermen, den skyhøye kvaliteten er ivaretatt, selv om spillbarheten stort sett er ganske tradisjonell.

Les vår anmeldelse

7. Rayman Legends

Et av årets flere svært så vellykkede plattformspill. Ekstremt fargerikt og sjarmerende, med vakre, håndtegnede bakgrunner, mengder med humor og innhold, samt en rettferdig utfordring. Det er også plass til en solid onlinedel der du får opp stadig nye oppgave som du konkurrerer mot resten av verden om å løse.

Les vår anmeldelse

6. Super Mario 3D World

Årets beste plattformspill, og årets beste Nintendo-spill. En lykkepille i spillformat. Perfekt designet, med perfekt vanskelighetskurve, full av farger og smarte utfordringer. Wii U trenger flere sånne spill.

Les vår anmeldelse

5. Assassin’s Creed IV

Selv om noen av mekanikkene begynner å bli litt slitte, selv om historien føles litt fjern fra den tradisjonelle fortellingen om tempelriddere og snikmorderne, er årets Assassins Creed fortsatt en storslått opplevelse. Det vi likte aller best var den omfattende verdenen man kan seile fritt rundt i og utforske. Hundrevis av skatter å finne, sideoppdrag å ta, skip å kjempe mot, alt sammen blant  veldig attraktive, tropiske omgivelser, fulle av farger og eksotiske rollefigurer. Assassin’s Creed har fortsatt en plass i vårt hjerte.

Les vår anmeldelse

4. Tomb Raider

Rebooten av den langvarige serien ble kjapt en liten favoritt. Dette er ikke et spill som tar store sjanser, det bygger på kjente elementer og mangler fremdeles den genuine følelsen av utforskning som preget de aller tidligste Tomb Raider-spillene. Men det er et kjempesolid actionspill, det har veldig gode mekanikker, det har mange fine, åpne sekvenser der du kan være ganske kreativ i hvordan du skal gå frem, og ikke minst er unge Lara Croft en skikkelig kul figur, smart, skarp og fortsatt litt naiv. Tomb Raider er ren underholdning, og vi ble underholdt. Tips: En grafisk oppdatert versjon av spillet kommer til Xbox One og PS4 i januar - vi spiller det gjerne igjen!

Les vår anmeldelse

3. BioShock Infinite

Ken Levine og hans team har flere ganske vist at de tør å tøye de tematiske grensene i sine utgivelser, og det gjør de nå også. Den flyvende byen Columbia er noe helt unikt, samspillet mellom Booker og Elizabeth like så, og spillet tar opp spørsmål få andre tar sjansen på. BioShock får oss til å tenke og reflektere, og det trengs. Det er bare synd at selve kjernespillbarheten har sine mangler, vi hadde et par ting å utsette på det noe intetsigende kampsystemet, for eksempel. Likevel, et veldig viktig og flott spill, visuelt vakkert og med en historie som virkelig fenger.

Les vår anmeldelse

2. Last of Us

Dette mesteverket overgikk faktisk våre forventninger. Det har alt: En ordentlig interessant, unik og velskrevet historie. En komplett verden fylt med frykt og desperasjon. Fullt utviklede hovedpersoner. En spillbarhet som verdsetter intelligens og taktikk, og samtidig gir deg rom til å puste. Fantastisk, nesten vakker stemning. Og nesten feilfri grafikk. Spillet er rørende, emosjonelt, krevende og utrolig givende. Vi kommer aldri til å glemme opplevelsene vi hadde da vi spilte gjennom det. Det ville uten tvil blitt årets beste spill, hadde det ikke vært for...

Les vår anmeldelse

1. Grand Theft Auto V

Du så den kanskje komme? GTA V vinner nesten bare ved å tilby mest valuta for pengene - det er så mye spilling å hente for inngangsprisen her. Men det er ikke bare det, GTA V er jo også uendelig underholdende. Los Santos og områdene rundt er jo ikke bare enormt, det er så utrolig bra realisert. Det er så mye å gjøre her, og alt føles så levende, så gjennomtenkt og så variert. Ideen med tre hovedpersoner er interessant, og bringer mye variasjon også til hovedkampanjen. Trevor er jo allerede en legende. Spillets plott dabber kanskje litt av mot slutten, men det er uansett en kul historie, som tar oss gjennom en actionfylt og humoristisk reise, og vi fortsetter å spille i mange timer i etterkant takket være de mange solide sideoppdragene. Og man får jo en svær onlinemodus med på kjøpet, selv om den har vært plaget med en del barnesykdommer. GTA V er lett vår favoritt fra hele året, og vi gleder oss til å vende tilbake til spillet i romjulen, når vi får tid til å virkelig kose oss.

Les vår anmeldelse


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15